Anton du Beke v horké vodě

BBC obdržela desítky stížností na to, že hvězda Strictly Come Dancing Anton Du Beke používala slovo „Paki“.

…převzato z | ||319Telegraph online článek pokračuje…

Protirasističtí aktivisté vyzvali, aby byl Du Beke vyhozen z pořadu BBC One. Jiní se ptali, proč BBC stojí za Du Bekem, když byla Carol Thatcherová začátkem tohoto roku vyhozena za to, že černého tenistu popsala jako „golliwoga“.

Du Beke v zákulisí poznamenal svůj tanec Laile Rouass partnerka poté, co se nastříkala. Řekl jí: "Ach můj bože, vypadáš jako Paki." Komentář zaslechlo několik členů týmu Strictly, včetně kolegy profesionálního tanečníka Brendana Colea.

Poté, co se incident o víkendu dostal na veřejnost, se Du Beke omluvil.

The BBC obdržela 63 stížností a stovky fanoušků o tomto problému diskutovaly na nástěnkách korporace. Někteří tvrdili, že Du Beke dělal neškodný vtip a tvrdili, že se stal obětí politické korektnosti.

Jiní však tvrdili, že jeho chování je nepřijatelné. Jeden divák napsal: „Zdržet se používání takového jazyka nemá nic společného s politickou korektností. Souvisí to se základní lidskou slušností a s respektem k lidem asijského původu.

„Nelíbí se mi Antonova pokračující přítomnost v show, zvláště když byla Carol Thatcherová vyhozena za podobně kontroverzní poznámku. ”

Mluvčí Hope Not Hate, kampaně proti rasismu, řekl: „Pokud nazvat někoho Pakiem není rasistické chování, co pak je? Jednoduše si program musí položit otázku: bude ve svém pořadu tolerovat rasismus, nebo se s ním rychle a rozhodně vypořádá?

“BBC zaujala jasný postoj ke komentáři Carol Thatcherové golliwogové. Pokud něco, tento komentář je ještě urážlivější.“

Ve své omluvě Du Beke řekl: „Musím okamžitě a kategoricky říci, že nejsem rasista a že nepoužívám rasistický jazyk.|| |340

“During the course of rehearsals Laila and I have exchanged a great deal of banter entirely in jest, and two weeks ago there was an occasion when this term was used between the two of us.

“There was no racist intent whatsoever but I accept that it is a term which causes offence and I regret my use of it, which was done without thought or consideration of how others would react.

“Omlouvám se bezvýhradně za jakýkoli přestupek, který jsem mohl způsobit svým jednáním.“

BBC stojí po boku Du Bekeho, vycházející hvězdy korporace a muže, u kterého se předpokládá, že nahradí Bruce Forsytha na pozici Strictly hostitele. Mluvčí uvedl, že se případ lišil od případu Thatcherové, protože se „úplne a upřímně“ neomluvila.

2 komentáře

  1. Anonymní 6. října 2009 v 17:46

    Toto je rasistický výraz pro všechny jižní Asiaty, ať už jsou Pákistánci nebo ne. Uráží stejně jako slovo N pro lidi s tmavou pletí. Připadá mi odpudivé, že lidé mluví o Pc ve stejné větě jako slovo P**i. Kdyby někdo řekl slovo White honkey nebo red neck, nebo white b******d, byl by to řev. Toto je rasistický termín, který princ Harry a britský tisk bagatelizovali. A používané k bití a vraždění Asiatů ve Spojeném království BNP a NF. Jak smutné.

    Neměli bychom o nikom vytvářet žádné stereotypy, zejména o tom, jak vypadáme. LAILA MĚLA VELKOU POKORU A SEBEOVLÁDÁNÍ, ABY TO VZALA A DALŠÍ KARIÉRU, ALE ZÁROVEŇ SE VSADÍM, ŽE SE UVNITŘ CÍTILA ZRANĚNÁ. Nemyslete si, že nezná rasismus ve Spojeném království, hrála ve filmu Shoot on Sight; jeden z nejlepších filmů, který zdůraznil rasové rozdíly ve Spojeném království po roce 77, a proto nebyl nikdy podporován eurocentrickými médii. My, většina Asiatů, jsme zděšeni a myslím si, že kdokoli jiný, kdo toto slovo říká, je rasista (svinstvo). Kdybyste byli Asiaté, byli byste uraženi, ale zjevně žádné z pravicových médií, které říkají, že PC je nad věcí, není Asiat, takže to prostě nechají pokračovat.

    Toto slovo způsobuje rozdělení v zemi, jako je např. N word dělá na hlubokém jihu. Je třeba s tím zacházet citlivě a měl by být vyhozen a jít příkladem. Vsadím se, že dostane rytíře od prince Harryho a také další rasistické osoby. Možná začnu dělat rasistické narážky na lidi a pak řeknu, že to bylo v legraci, řekl jsem, že ses oblékal JAKO BÍLÝ*******.



  2. Naučte se tančit 6. října 2009 ve 23:02

    Souhlasím s tím, že toto slovo by se nikdy nemělo používat a podle mých zkušeností se používá pouze hanlivě.

    Bude zajímavé sledovat, jak se to vyvine v příštích několika dnech.

    Laila byla citována, když řekla: „Stalo se to před několika týdny, než jsme začali vysílat. Od té doby jsme urovnali naše neshody, od té doby se máme skvěle, takže bych rád pokračoval.“